7 maart 2014

TIP: Hoe duur was de suiker


(bron foto)

Af en toe kom ik van die dingen tegen waarvan ik denk ''dit móét ik echt delen!'' 
Dit kan gaan om een mooi liedje, een goede aanbieding ergens in een winkel, of een tv-programma dat me heeft geraakt. Of juist iets heel anders!


Ik kijk best regelmatig op de website van uitzendinggemist, omdat ik de programma's die je op Nederland 1, 2 en 3 ziet best interessant vindt. Het is ook erg fijn dat je gewoon een uur kunt kijken zonder gestoord te worden voor een domme reclame over mandarijntjes in de aanbieding bij C1000 of het nieuwste schoonmaakproduct. Dit maakt dat ik al gauw 'in' het programma zit en mijn aandacht langer erbij kan houden :).

Programma's waar ik graag naar kijk; Ik vertrek, Wie is de Mol?, dingen van BNN, en vaak ook mooie documentaires. Nu ik zag dat er een nieuw programma was terug te kijken; ''hoe duur was de suiker''. In eerste instantie trok het niet zo mijn aandacht, maar toen er veel over getwitterd werd besloot ik het toch maar eens te kijken. 

Hoe duur is de suiker is een televisie serie naar de gelijknamige film. Het gaat over twee halfzussen, de mooie blanke Sarith en haar slavin Mini-Mini. Al zolang Mini-Mini zich kan herinneren is zij de lijfslavin van Sarith. Hier is zij erg blij mee, ze werkt voor een populaire jonge vrouw en hoeft niet op het land te werken als veldslaaf. Nu heeft ze de kans relatief licht werk te doen en tegelijk een soort vriendschap op te bouwen. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres? Hoe Duur was de Suiker is gebaseerd op de succesvolle roman van Cynthia Mc Leod. 

Het verhaal speelt zich af in Suriname, rond 1747.


(bron foto)

De serie is 3-delig, en ik vond het erg interessant om te zien. Natuurlijk het verhaal zelf, maar ook om te zien hoe er in die tijd naar donkere mensen werd gekeken. Die mensen waren niets waard.. Mochten geen Nederlands leren spreken, werden automatisch voor dom aangezien en minderwaardig.. Wat mij betreft moet elke Nederlander deze serie één keer bekijken; gewoon om je eens bewust te worden hoe wij vroeger deze mensen behandelden.. Ik vind het geen Gouden Eeuw, jij wel?

* In 2013 was het precies 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Hoe Duur was de Suiker was de openingsfilm van het 33e Nederlands Film Festival op 25 september 2013 in Utrecht. De serie is te zien op http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/10676-hoe-duur-was-de-suiker en de film te koop op bol.com. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten