23 juni 2014

De verkeerde studie gekozen.. wat nu?

De afgelopen drie jaar heeft mijn leven voornamelijk in het teken gestaan van mijn MBO-studie, de opleiding tot een heuse Secretaresse. Inmiddels mag ik zeggen dat ik deze opleiding heb afgerond met een diploma op zak! 

Deze opleiding klinkt heel erg leuk en dat is het ook zeker; als dit is waar je passie, interesse en kracht ligt. Ik zal heel eerlijk zeggen; bij mij begonnen de twijfels al na het eerste half jaar. En die werden steeds sterker. Maar vanwege financiële redenen (dit was al mijn 2e MBO-opleiding, als ik deze niet zou halen mocht ik een fiks bedrag terug betalen) moest ik het wel afmaken. Lees verder voor mijn verhaal en natuurlijk mijn tips!

 
Hoe ik me voelde toen ik mijn diploma kreeg; wég met alle papieren! ;)

Even kort uitgelegd wat het vak precies inhoud; Als secretaresse organiseer je, plan je, regel je, je houdt agenda’s bij, je verzorgt de correspondentie, je neemt de telefoon aan en vaak doe je dit allemaal tegelijk! Je bent een echte duizendpoot en het middelpunt van de organisatie. In sommige gevallen (kleine bedrijven bijvoorbeeld) beheert de secretaresse ook de balie. Dus ook de post, alle binnenkomende telefoon en de klanten die binnen lopen. 

Op school leer je naast de gewone vakken als Nederlands, Engels, Duits, Burgerschap en Rekenen de fijne kneepjes van het vak vooral door projecten en simulatievakken waarin je de werkzaamheden leert zoals het organiseren van bijeenkomsten, het versturen van brieven (denk aan uitnodigingen, bevestigingen, klachtenbrieven of het aanvragen van een offerte) of je richt je op het maken van een personeelsblad of iets heel anders. 
Verder krijg je ook les in notuleren, telefoneren en dingen als Pers & PR (hoe gaat een bedrijf om met de pers, hoe zet een bedrijf zich neer op social media) en Management en Organisatie. 

In het eerste jaar had ik al vrij snel door dat dit voor mij niet de juiste keuze was. Ik had te snel gekozen, me teveel laten leiden door het advies van mijn moeder (''dit is écht iets voor jou!'') en me te weinig georiënteerd op het beroep. Maar helaas, ik kon niet meer terug. Dan maar het beste er van proberen te maken!Waar sommige klasgenoten helemaal opleefden bij een les over management, onze stages, etiquette of notuleren kon ik alleen maar hopen dat de les snel voorbij ging of we iets interessants gingen behandelen. Begrijp me niet verkeerd; als ik dingen interessant en leuk vind ben ik gek op leren en discussiëren over dingen. :) Toch trok het Secretaresse-vak me allerminst. Des te meer ik er over leerde, des te meer ik dacht ''nee, dit is het niet''. Ik kan het niet precies uitleggen, het is meer een gevoel. Toch gek, werken bij een tijdschrift zou me bijvoorbeeld wél heel leuk lijken. En dat is ook op kantoor..

Een tijdje heb ik geprobeerd om ervoor ''te vluchten''. Ik spijbelde veel, nam alles niet zo serieus en was met mijn hoofd bij veel leukere dingen (mannen, bijvoorbeeld ;)). Maar dit bleek niet de juiste manier.. Wat heeft voor mij wel gewerkt?*


  • Probeer een zo goed mogelijk onderscheid te maken welke les belangrijk is voor een toets of examen en welke minder. Ik zeg je eerlijk; ik heb uiteindelijk maar aan 30% van de lessen iets gehad bij mijn examens. In de belangrijke let je op en schrijf je mee, is in een andere les vooral je aanwezigheid of de voldoende die telt, mag je rustig dagdromen.*
  • Gebruik je gezonde verstand. Geloof me; iedereen met een goed stel hersenen kan een mbo-opleiding (niveau 4) doen zonder heel veel te leren. Het is 95% logisch nadenken en praktijkvoorbeelden gebruiken. De overige 5% bestaat uit nieuwe lesstof (managementlessen, boekhouden, Engelse woordjes etc.)*
  • Maak aantekeningen. Gewoon, korte samenvattingen van theorielessen. You will thank your future self.* 
  • Probeer dingen leuk te maken voor jezelf. Vooral tijdens de lessen Nederlands kregen wij voor heel veel opdrachten de vrije hand. Zo heb ik voor een werkstuk ''de secretaresse als visitekaartje van het bedrijf'' onderzocht. Omdat uiterlijk ook een grote rol speelt in je representativiteit kon ik er mooi wat dingen over beauty en kleding in verwerken! :-) 
  • Zoek leuke stages uit! Mij is dit 2 van de 3 keer gelukt. Ik had veel vrijheid, het niet te druk maar ook niet te rustig, en er hing op beide plekken een fijne sfeer. Wij moesten veel praktijkuren maken en dan is het fijn als je dat op een plek kunt doen die leuk is en waar je ook nog wat leert! 
  • Heb het leuk. Tijdens lessen boekhouden, die niet meetelden voor het examen maar in het 1e jaar wel verplicht waren, heb ik het meeste gelachen. We hadden gelukkig ook een leuke leraar, die het toestond als wij zakjes chips aten in de klas ;-).
  • Bedenk welke voordelen je uit een opleiding als deze haalt. Een Secretaresse-opleiding is een prima basis opleiding. Je verbetert je Nederlands, je Engels, ziet hoe het eraan toegaat in bedrijven, leert notuleren, (zakelijk) telefoneren en kunt perfecte brieven schrijven.
  • Gebruik deze tijd om uit te zoeken wat je dan wél wilt. Wat je écht leuk vindt. Neem eens een kijkje bij een open dag van een andere school, doe testen op internet en denk er goed over na. Dit is een hele lastige; ik weet het zelf ook nog niet. 


* Belangrijk!: Deze tips gelden alleen voor mijn opleiding en hoe ik dingen heb beleefd. Het zou best kunnen dat op een andere school hele andere regels gelden (ik weet dat mijn school bijvoorbeeld extra examen eisen heeft ingevoerd) of dingen juist veel makkelijker of moeilijker zijn. Dat dit voor mij goed heeft gewerkt wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. 

Welke opleiding doe jij/ga jij doen/heb jij gedaan? Klopt(e) het met je verwachtingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten