4 juli 2015

Column: Het hitteplan, eindelijk zomer in Nederland.

Langzaam stijgen de temperaturen.. Van 20, naar 25, tot het kwik uiteindelijk zijn hoogtepunt bereikt: een tropische 35 graden. Gelijk is heel het land in paniek. Het is zomer, hitte, wat nu?! De oplossing biedt de regering ons al gauw op een presenteerblaadje aan: Het hitteplan.


Nu.nl stelt mij en vele andere Nederlanders keurig op de hoogte van dit Hitteplan. Ik lees het vol verbazing.. De regering wil ons eraan helpen herinneren genoeg te drinken, ons luchtig te kleden en het vooral rustig aan te doen. Ik schiet in de lach, kom op zeg! In bijna alle andere zuidelijke landen is het wekenlang 30+ graden en geen regering die daar met een hitteplan aan komt zetten. De mensen daar zijn zelf zo slim om te bedenken dat het handig is om een siĆ«sta te houden en je niet al te druk te maken :). 

Stiekem verbaas ik me ook over alle status updates op facebook en twitter. Net als bij veel sneeuw of veel regen melden mensen massaal hoe warm het is. Wat een nuttige informatie, ik had het zelf nog niet gemerkt! Toch fijn dat ik eraan herinnerd word nietwaar?

Winkels met social media springen handig in op deze hype tijdens de paar tropische dagen. Er worden lijstjes online gegooid (10 ijsjes uit vergeten tijden!), zwembaden worden op verkoopgroepen aangeboden, en grappige plaatjes online gezet. Ijsjes en fruit vliegen samen met ventilatoren over de toonbank.

Het hitteplan zou duizenden levens moeten redden.. Goed. Ik vraag me dan toch af waarom er in al die zomers met hittegolven toen er nog geen internet was geen honderden mensen als mussen van het dak zijn gevallen ;). Eindelijk zomer, dus laten we er in hemelsnaam van genieten voor het weer regent! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten